A ginkgo biloba, az univerzális csodaszer

Ginkgo biloba és a sclerosis multiplex

2018. január 09. 12:52 - paugezu

A ginkgo biloba egy igen csodálatos gyógynövény, hiszen úgy tűnik, hogy igen hatékonyan képes csökkenteni a sclerosis multiplex tüneteit is. Ha rendszeresen szedjük a ginkgo bilobát, akkor csökkenthet a sclerosis multiplexszel járó kognitív zavar is, valamint a depresszió is enyhíthető.

A ginkgo biloba és a sclerosis multiplex

A ginkgo bilobáról még a Medline Plus is úgy nyilatkozott, hogy igen hatékony a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítésében.  Bizonyítékok egész sora áll már a rendelkezésre, amik pozitívan számolnak be a ginkgo biloba sclerosis multiplexre való hatásosságáról. Egy vizsgálatban (38 résztvevő) 20 személy kapott ginkgo biloba kiegészítőt és 18 placebot. A kísérlet során a kognitív teljesítményt vizsgálták. Az eredmény meglepő volt: azok, akik ginkgo biloba kiegészítőket szedtek, sokkal jobban teljesítettek a teszteken. Egy másik hasonló tanulmányban 22 embert vizsgáltak, hasonlóan pozitív eredménnyel.

gingko24.jpeg

A ginkgo biloba javítja a kognitív funkciókat a sclerosis multiplexes embereknél

A ginkgo bilobát vizsgáló kutatások egyaránt megerősítették, hogy a sclerosis multiplex következtében fellépő agyi zavarok rendszerességét csökkenti a ginkgo biloba. 2009-ben egy felülvizsgálat során megállapították, hogy a ginkgo biloba csökkenti a demenciát a sclerosisos betegeknél is.

A ginkgo bilobáról már bebizonyították, hogy hatékonyan képes fokozni a kognitív funkciókat, így képes csökkenteni a korral járó dementia mértékét. Ezenfelül azonban mára már az is bizonyos, hogy az oxidatív stressz hatását csökkenti az egész szervezetben, így az öregedés más jeleit is képes visszafordítani.

A ginkgo biloba hatása az oxidatív stresszre és az öregedésre

Egy 2010-es kutatásban a ginkgo bilobát klinikailag vizsgálták, hogy miképpen hat az öregedésre. A kísérlet alapfeltétele az volt, hogy a neurodegeneratív rendellenességek és az öregedés összefüggésbe hozható az oxidatív stresszel, mivel a reaktív szabad gyökök blokkolják az idegsejtek közötti kommunikációt és a sejtek egészségi állapotára is negatívan hatnak. Ez a tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az oxidatív stressz a korra és az öregedésre a különböző agyi régiókban, illetve, hogy a ginkgo biloba védő hatása valóban jelentős-e.

A vizsgálat során patkányokból vettek mintákat, agyok frontális és temporális kérgéből. A mintákat a patkányok életkora szerint csoportosították, majd elemezték bennük a malondialdehid, a szuperoxid dizmutázroxid dizmutáz aktivitását, valamint a glutation és a kreatin-kináz szintjét. A kísérlet során csökkentették az agy oxigén szintjét 20 percen át, majd újra megvizsgálták a kísérleti anyagokat, ezt követően pedig ginkgo bilobát adagoltak nekik (naponta 100 mg/testtömeg, 3 hónapon át).

Eredmények

Az oxidatív stressz hatására a temporális kortex, a kisagy és az agytörzs mérete növekedett, a frontális kéreg nagysága azonban csökkent. A ginkgo biloba hatására azonban változások léptek fel: úgy tűnt, hogy a ginkgo biloba képes megvédeni az agysejteket az idősebb patkányok esetében.

Következtetések

Úgy tűnik, hogy az idősebb agyban a ginkgo biloba megfelelő alkalmazása véd az oxidatív stressz krónikus hatásaival szemben. Ennek védő hatása különösen figyelemre méltó az agytörzsben és a kisagyban.

Nagyon fontos lenne, ha a ginkgo biloba valóban segítene a szklerózis multiplex gyógyításában, mert így nagyon sok embernek nyújthatnak segítséget. Egyelőre azonban még csak néhány kutatás igazolta, hogy a ginkgo biloba fontos szerepet játszhat e betegség gyógyításában. Azonban az már bizonyos, hogy a ginkgo biloba képes csökkenteni a szklerózis multiplex során fellépő, illetve jelentkező kognitív diszfunkciót, ami a tünetek között az egyik legsúlyosabb. Néhány tanulmány már igazolta azt, hogy a ginkgo biloba fontos segítséget jelenthet a szklerózis multiplexes betegeknél a kognitív képességek fokozásában, azonban a hatása egyénenként változó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkgo-biloba.blog.hu/api/trackback/id/tr9212385167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása