A ginkgo biloba, az univerzális csodaszer

Ginkgo Biloba és a depresszió

2017. április 30. 09:07 - paugezu

A ginkgo biloba egy olyan gyógynövény, amit széles körben tanulmányoznak az egész világon. Évszázadok óta használják ezt a gyógynövényt a keleti kultúrában, leggyakrabban a keringési zavarok és a memória javítására. A ginkgo egyébként a világ legidősebb fafajtái között szerepel, a kivonatokat e növény leveleiből nyerik ki. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo biloba elősegíti az alvást.

A ginkgo felhasználása

A ginkgo bilobát általánosan használják a demencia kezelésére és megelőzésére. A kutatások igazolták, hogy hatékonyan fokozza az agyműködést. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a ginkgo biloba javítja a memóriát és a kognitív működést az Alzheimer-kór esetében is. A ginkgo bilobával jó llehet kezelni a tériszonyt, a koncentrációs problémákat, a keringési zavarokat.

hajapolsas-ricinus-2.jpg

Az alvás

Egy 2001-es tanulmány megállapította, hogy a ginkgo biloba javítja az alvási minőséget a depressziós betegeknél. A résztvevők esetében bizonyítható volt, hogy jelentősen javultak az alvási szokások és kevesebbszer ébredtek fel az éjszaka folyamán. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a nem-REM alvási ciklus minősége is javult. A javulás azonban megszűnt, amikor a beteg abbahagyta ginkgo biloba szedését. Éppen ezért nem hoz tartós javulást, viszont ha rendszeresen fogyasztják, akkor mindenképp eredményes lehet. Természetesen fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdjük szedni ezeket a kiegészítőket.

A ginkgo biloba egy olyan gyógynövény, ami igen hatékonyan kpes segíteni a depresszióban, illetve számos más idegrendszeri problémában. A ginkgo biloba az úgynevezett páfrányfenyő leveleinek kivonatát tartalmazza. Ezek a fák eredetileg a világ minden táján jelen voltak, de csak Kínában élték túl az évezredeket.

A depresszióról

Az biztos, hogy normális, ha időnként valakinek a hangulata befolyásolja az alvási ciklusait, a munkafeltételeit és a társadalmi kapcsolatait, de amikor ez nem alkalmanként, hanem rendszeresen jelentkezik, akkor bizony depresszióról beszélhetünk. A depresszió legjellemzőbb tünete az élet iránti érdeklődés elvesztése. A további tünetek lehetnek a nyugtalanság, az alacsony energiaszint, az emlékezet romlása és az étkezési és alvási szokások zavara.

Hogyan segíthet a ginkgo biloba a depresszióban?

A ginkgo biloba a depresszióban úgy tud segíteni, hogy összetevőivel javítja a fehérjeszintézist, ami egy olyan folyamat, amely során a fehérjék feldolgozásával javul az üzenetek kézbesítése. A ginkgo biloba ezenfelül erős antioxidáns, ami képes csökkenteni az agyterületen jelentkező károk okozta negatív hatásokat, így a depresszió kezelése mellett fontos szerepe lehet az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésében is.

Egy 2007-es tanulmány azt mutatja, hogy ez a növény képes enyhíteni a stresszt és a depressziót. Egy másik vizsgálat azt is igazolta, hogy a stressz kisebb agyi károsodást képes eredményezni, ha a ginkgo biloba fogyasztása rendszeres.

Bizonyos gyermekek számára a világ ijesztő és nyomasztó helynek tűnik. A mindennapi események, például a bevásárlás vagy az egyedül történő lefekvés is kiválthat bennük olyan szorongást, ami igazán nagy problémát jelenthet számukra. A ginkgo bilobát általában nem ajánlják gyermekek számára, de úgy tűnik, hogy a szorongás kezelésében igen hatékony lehet. Persze fontos, hogy mindig orvosi felügyelet mellett használjuk ezt a növényt.

Használata a gyermekek esetében

A ginkgo biloba a gyermekeknél csökkenti a szorongást, de ennek az állításnak a megerősítéséhez még több vizsgálatra van szükség. A ginkgo biloba csak fokozott elővigyázatossággal alkalmazható a gyermekeknél, mivel náluk növelheti a belső vérzések kockázatát.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkgo-biloba.blog.hu/api/trackback/id/tr3812386991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása