A ginkgo biloba, az univerzális csodaszer

A rövidtávú memóriazavar típusai

2017. február 24. 10:25 - paugezu

memoria.jpegA rövid távú memória elvesztése azt jelenti, hogy az adott személy képtelen emlékezni az új információkkal, míg a hosszú távú memóriavesztés során a régmúlt információi azok, amelyek nehezen visszakereshetőek a számára. A rövid távú memória elvesztése a a mediális temporális lebeny károsodásából fakad, amely az agy és a fül közötti központi részen található. A hipotalamusz is a mediális temporális lebenyben található és ha ez megsérül, akkor a rövid távú emlékek nem válnak hosszú távúakká. A rövid távú memória elvesztésének típusa persze nagymértékben függ a károsodás okától is.

Trauma

Az University of Maryland orvosi központja kimondja, hogy a fizikai vagy érzelmi traumák is okozhatják a memória rövid távú elvesztését. A fejsérülés, amely során a beteg agykárosodást kapott vagy koponyatörés, okozhat ilyen memóriazavarokat. Ha a hatás a halántéklebenyt éri, akkor igen nagy esély van a rövid távú memória vesztésére. A traumás esemény akkor is fennállhat, ha fizikai sérülés nem fordult elő, ha az agy egészséges maradt, bár az agyműködés megváltozott. Az amygdala, ami a limbikus rendszer része és amely szintén a mediális temporális lebenyben található meg, felelős az értelmek kiváltásáért és a memória kialakulásában is fontos szerepe van. Amikor az érzelmi trauma bekövetkezik, akkor az amygdala túlműködésbe lép, ami lelki amnéziát eredményezhet: a rövidtávú memória efféle elvesztése általában egy tanácsadás során visszafordítható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginkgo-biloba.blog.hu/api/trackback/id/tr997757564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása