A ginkgo biloba kiegészítők és élelmiszerek a ginkgo biloba fa leveleinek kivonataiból készülnek. A ginkgo biloba fát elsősorban Kínában, Dél-Koreában és Japánban termesztik. A ginkgo biloba kapható folyékony kivonat, kapszula vagy tabletta formájában, illetve teaként is elkészíthető. A ginkgo biloba dióját, ami a ginkgo fa magjait tartalmazza, is lehet fogyasztani, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez nyersen mérgező, viszont ennek ellenére gyakori összetevője az ázsiai konyhának. Tudni kell, hogy a ginkgo biloba fogyasztása esetenként bizonyos egészségügyi következményekkel járhat együtt, ezért elengedhetetlen, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk a ginkgo bilobát tartalmazó élelmiszereket és kiegészítőket rendszeresen fogyasztani.
Javasolt adagolás
Míg az amerikai Food and Drug Administration nem szabályozza e vény nélküli gyógynövény fogyasztását, addig a Maryland Egyetem Orvosi Központja megjegyzi, hogy az adagolási igény és mennyiség egyénenként változhat. Például, akik az időszakos sántítás kezelésére, vagy a perifériás artériás betegségek gyógyítására szeretnék használni a ginkgo bilobát, azoknak napi 120-240 mg ginkgo bilobára lehet szükségük. Azonban azt mindenképpen fontos figyelembe venni, hogy matét előtt két héttel már nem szabad szedni a ginkgo bilobát, mert ez fokozhatja a vérzés kockázatát, illetve a terhes nőknek és a szoptató anyáknak is kerülni kell. Ezenfelül nem szedhetik a ginkgo bilobát semmilyen formában a gyermekek, illetve azok, akiknek a kórtörténetében cukorbetegség, agyvérzés, meddőség vagy valamilyen vérzési rendellenesség szerepel. Nagyon fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk szedni a ginkgo bilobát akár kiegészítő, akár élelmiszer formájában.